Hoe omgaan met corrupte vacatures – opdrachten?

Uit deze discussie op LinkedIn blijkt duidelijk dat men last heeft van corrupte vacatures en opdrachten, of waaruit naar voren komt dat bureaus doelbewust een beleid hebben waar de integriteit ver te zoeken is.

Hoe je hiermee om kan gaan, lees je hier.

Corrupte vacatures en opdrachten via sociale media

De oorzaak van het probleem is tweeledig. Enerzijds bureaus en anderzijds specifieke personen die niet integer handelen. Het is waar dat het vermelden van namen en rugnummers niet werkt, omdat de kans bestaat dat bij hetzelfde bedrijf medewerker A wel integer handelt en medewerker B niet (en de melder het risico loopt op een negatief imago).Terecht wordt duidelijk gemaakt dat het voor kandidaat en werkgever prima is wanneer ze elkaar kunnen vinden en dat een bureau geen toegevoegde waarde kan leveren. Bureaus hebben ook niet de rol om alle matches te maken. Tegelijkertijd hebben ze (niet zomaar) bestaansrecht. Ze leveren toegevoegde waarde wanneer partijen elkaar niet kunnen vinden of wanneer opdrachtgevers puur willen focussen op hun corebusiness en het zoekwerk (of deels) bewust uitbesteden. Het komt (teveel) voor momenteel dat bepaalde opdrachtgevers te strakke wensenlijstjes hebben.

Een goed bureau – accountmanager onderscheidt zich door een dusdanige relatie te hebben met haar opdrachtgever dat ze naast een passende cv t.a.v. het wensenlijstje, ook een afwijkende cv ingediend mag worden. Dit is geen commercieel verhaal maar zo zijn wij aan onze eerste interim opdracht gekomen via onze partners (voor de huidige samenwerking). Ze wilden expliciet bij de opdrachtgever ook “een vreemde eend in de bijt” voorstellen en daar is toen een prachtige opdracht uitgekomen (zie referentie Wolter&Dros).

Essentieel is dat je weet met wie je zaken doet (contact hebt). Reageer niet klakkeloos op elke interessant lijkende vacature of opdracht. Bij twijfel over integriteit, check ’s of je gedeelde relaties hebt (in LinkedIn) en doe navraag bij die relaties of via de indirecte relatie(s) wanneer er één of meerdere schakels tussen zitten. Mensen zijn zuinig op hun imago en zullen geen relaties aanbevelen als ze er niet achter staan of zelfs slechte ervaringen hebben.

Besef dat bureaus en accountmanagers ook soms last hebben van de integriteit van kandidaten. Vorig jaar hebben we zelf ervaren dat een kandidaat, die we exclusief zouden vertegenwoordigen, buiten ons om rechtstreeks naar de opdrachtgever is gegaan. Sta daar vooral niet te lang bij stil, in onze opinie werken dit soort bedrijven en personen zichzelf op de lange termijn tegen. Uit onderzoek blijkt dat een positieve ervaring 8 keer wordt doorgegeven en een negatieve ervaring 22 keer. De wereld is klein en zonder dat men het door heeft, wordt het imago behoorlijk aangetast.

Het probleem, corrupte berichten in de sociale media of bedrijven en accountmanagers met slechte bedoelingen, is niet direct op te lossen.

Twee tips

Focus op de positieve zaken, negeer wat je niet kan beïnvloeden

en …

…voor de kandidaten die wel op vacatures of opdrachten via de sociale media willen reageren, zorg voor een beperkt aantal accountmanagers waar je vertrouwen in hebt en een lange termijn relatie mee aangaat. Beperk echt het aantal relaties hierin, dat vergroot het wederzijds commitment. Ook voor de accountmanager geldt dat hij speciaal wil zijn en niet één van de velen. Dat hebben ze snel genoeg door als je met iedereen vriendjes bent. Accountmanagers wisselen van werkgever (bureau) en de wereld is klein. Hier geldt ook de regel van 8 en 22 keer. Houdt frequent (2 á 3 maanden) je sparringpartner op de hoogte, minimaal een telefoongesprek of mail. Niet alleen tijdens het zoeken naar een baan of opdracht, ook tussentijds om je ontwikkelingen te bespreken. Het is ondoenlijk om in een kort gesprek, een goed beeld te krijgen van iemands lange termijn ontwikkelingen. Uit het oog, uit het hart is een menselijk trekje. Maken ze geen tijd voor je? Een goede accountmanager werkt bij een bureau waar ze de ruimte krijgen om hun netwerk van opdrachtgevers en kandidaten. Dit is een aardig meetpunt om na te gaan of je met een integere partij te maken hebt.

Benader je vaste accountmanager(s) en wanneer je twijfelt over een vacature op internet, om samen te kijken wat de kansen zijn EN of de opdracht echt exclusief is. De toppers onder de accountmanagers zijn dagelijks actief in de markt, hebben de juiste ingangen bij opdrachtgevers en beschikken over meer marktinformatie dan de meeste kandidaten. Denk aan ervaringen andere kandidaten, tarieven, onderhandelingen, veranderingen qua management, HR beleid, etc. Dat kan je onmogelijk allemaal weten als kandidaat van alle potentiële opdrachtgevers. Zo weten de bureaus vaak minder qua inhoud van jouw vakgebied. Een onterecht verwijt dat we vaak voorbij horen komen. Je kan hier op inspelen door binnen je vakgebied een bureau te kiezen dat zich daar specifiek op richt.

Logisch is dat diegenen die vacatures en opdrachten publiceren via de sociale media, er belang bij hebben. Het wereldje is vaak veel kleiner voor bureaus dan je verwacht. Je vaste accountmanager zou de partner voor je moeten zijn om te voorkomen dat je tijd steekt in nutteloze vacatures of opdrachten. Ook als de vacature niet uitstaat bij jouw accountmanager. Besef wel dat als ze tijd in jou steken dat ze niet van de lucht leven (ook hun hypotheek moet betaald worden). Wanneer hun hulp succesvol is voor jou, zorg dan dat ze delen in het succes. Bespreek vooraf wat de spelregels zijn. Dan kunnen ze vanuit wederzijds belang, goed adviseren en maak je geen kans tijd te verliezen. Zij weten wanneer een opdrachtgever ‘het schaap met de vijf poten’ zoekt of voor ‘een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten’. In beide gevallen wordt je er niet gelukkiger van. Beloon je sparringpartner wanneer je goed bent geholpen, door trouw te zijn aan de relatie bij de volgende uitdaging. Zij hebben ook belang bij lange termijn relaties. Het kost iedereen veel tijd om zich te verdiepen in een ander.